7-köret

7-Köret är en tävling för alla som älskar golf, naturupplevelser, och ljuvliga sommarmornar. Under hela sommaren är du varje lördag- och söndagmorgon välkommen att spela en 9-hålsrunda med utslag senast 07:15.  Start i början av maj. Tävlingsinslaget är beroende av läget vad gäller coronapandemin och eventuella restriktioner från golfförbundet och folkhälsomyndigheten.

Alla är välkomna.

Du spelar så många gånger du vill, under hela sommaren, och dina 5 bästa rundor blir underlag för finalen i oktober.

Vi har lagt in en hel del extra tävlingar i tävlingen.

Längsta Drive avgörs på hål 5
Närmast hål avgörs på hål 9
Running Eclectic. Ditt bästa resultat på hål 1 – 9 noteras under säsongen. När du väl noterat ett resultat får du inte ändra det under säsongen. Här får man tänka till lite.

Första helgen i oktober spelar vi final. Efter finalen äter vi en gemensam lunch och därefter blir det prisutdelning.

Mer information finns på anslagstavlan i klubbhuset. Du kan anmäla dig där eller på följande E-post adress. goran@markline.se

Har du frågor eller funderingar, ring 070-714 41 01.

Göran Henrikson

Seniorgolf H60

Alla herrar som under året fyller 60 eller mer är välkomna till seniorernas tävlingar på torsdagar.

Säsongstarten är planerad till 29 april men är som alla tävlingsaktiviteter beroende av läget vad gäller coronapandemin och eventuella restriktioner från golfförbundet och folkhälsomyndigheten.

Vi tävlar från Röd tee respektive Gul tee var annan vecka.

• Fyra starter under våren och fyra under hösten i respektive tävling, speluppehåll i juli, totalt 16 rundor.
  • Närmast hål och längsta drive vid samtliga tävlingar
  • Finalerna spelas i slutet av september med avslutande prisutdelning.

Anmäl dej via Min Golf senast måndagar 24:00

Lottning för startordning sker onsdag 12:00

Vi spelar med löpande start kl 09:00.

Karl-Henrik Hultman, 0708-880305

Matchcupen

”Nya” Ljusterö Matchcup 2021

Som tidigare år spelar vi även i år 2021 en intern matchcup, en säsongstävling som börjar vid midsommar, håller på hela sommaren och med ett finalspel under tidig höst.

I Ljusterö matchcup kan alla åldrar, kön och spelstyrkor vara med. I matchspel möts två spelare i en kamp mot varandra, man räknar inte poäng eller antal totala slag, utan det gäller att vinna flest hål helt enkelt. Det är matchspelets fina och roliga idé! I vår matchcup spelar vi med fullt handicap. Den som har högre hcp än sin motståndare får ett extra slag på ett visst antal hål. Ett extra slag i detta sammanhang innebär att om bägge spelarna har t.ex. 5 slag i på ett hål så vinner den som har ett extraslag på det hålet. Det är skillnaden i hcp som avgör hur många hål den med högre hcp får ett extra slag. Om det t.ex skiljer 8 slag i hcp så får den med högre hcp ett slag extra på 8 av de 18 hålen (de 8 som rankats som svårast = 1-8 i indexen). Det finns dock en begränsning, ingen kan få mer än ett slag per hål i handicap, alltså max 18 slag i matchen.

Den som vunnit flest hål vinner matchen. Erfarenheten från tidigare år visar att det blir många jämna och roliga matcher, kvinnor som möter unga killar och vinner, äldre män som kämpar i särspel med tonåring. Allt kan hända i matchspel med handicap, det är det som är kul.

I år tänkte vi pröva ett nytt upplägg! Vi börjar med ett gruppspel med fyra spelare i varje grupp, precis som man gör i proffsens ”World Championship MatchPlay”. Alla möter alla i gruppen, vilket innebär att alla får spela minst tre matcher under sommaren, ingen blir alltså utslagen direkt. När alla i gruppen har spelat sina matcher har man en tabell med placeringarna 1- 4. Alla som vunnit sin grupp går vidare till slutspel. Beroende på hur många som deltar i tävlingen, hur många grupper det blir, kan det bli aktuellt att även de ”bästa” tvåorna också går vidare till slutspel. I gruppspelet får den som vinner en match 2 poäng, blir det oavgjort ges 1 poäng var. Det behövs alltså inget särspel i gruppspelet, en match kan sluta oavgjord efter 18 hål (detta är för övrigt en fördel att inte ha särspel i matcherna under sommaren då det kan vara svårt att komma ut igen på hål 1 för särspel.) I slutspelet däremot blir det kvarts- semi- och final som vanligt i cupform, där vinnaren i en match går vidare i tävlingen och där krävs alltså att en segrare koras; är det oavgjort efter 18 hål, fortsätter man i särspel från hål 1 tills en spelare har vunnit. Det är samma hcp i särspel som under ordinarie rundan, alltså ev extra slag på samma hål, precis som tidigare år.

Vi hoppas att denna nya spelform med gruppspel ska locka många att vilja delta. Det blir ju som sagt minst tre matcher för alla. Förlorar man sin första match finns fortfarande chans till revansch i gruppen. Vid eventuellt lika resultat i gruppspelet utses vinnaren på sätt som beskrivs HÄR.

De spelare som har rätt att spela från röd tee kan göra det (eller välja gul tee och få fler slag), övriga spelar från gul tee. Slutsegraren får sitt namn på plakett på vinnartavlan i klubbhuset.

Sista anmälningsdag är 20 juni. Lottning, schema och telefonnummer till alla deltagare sätts därefter upp i klubbhuset. Du kommer ha ca 2 månader på dig att spela dina tre matcher, från midsommar till slutet av augusti. Detta borde alla kunna klara utan stress. Slutspelet går sen i september, företrädesvis på helgerna.

Hoppas du vill delta! Matchspel är en kul tävlingsform, enligt många den mest naturliga och roligaste inom golfen. Och du kommer träffa och spela mot klubbmedlemmar du vanligtvis inte gör.

Tävlingsledare Johnny Wijk 070 – 545 21 30 och Kalle Hultman 070 – 888 03 05.